برگزاری کارگاه 5روزه استانی انگل شناسی مالاریا در شهرستان خاش
موفقیت های حاصله در برنامه حذف مالاریا در استان ثمره تلاش و همت پیش کسوتان و برنامه ریزان کشوری وزارت بهداشت، مسئولین استانی معاونت بهداشتی و دانشگاه علوم پزشکی و نیز مدیران و کارشناسان شهرستانی است. دکتر میراولیایی مدیر گروه بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان که در این کارگاه 5روزه حضور داشت با بیان این مطلب گفت: مالاریا از قدیمی ترین بیماریهای عفونی است که همچنان در استان سیستان و بلوچستان بصورت بومی مشاهده می گردد و تبعات بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی به دنبال دارد و از آنجاییکه انتشار بیماری علاوه بر انگل و پشه ناقل به عوامل متعدد اجتماعی و اقتصادی نظیر امکانات رفاهی اولیه، سرپناه مناسب، دانش کافی در زمینه پیشگیری فردی و...وابسته است در حال حاضر انتشار و انتقال محلی بیماری در استان محدود به کانون های خاصی گردیده و توجه کارشناسان بهداشت جهانی و مدیران گروه بیماریهای وزارت بهداشت و استان بر این مناطق خاص متمرکز شده است.
موفقیت های حاصله در برنامه حذف مالاریا در استان ثمره تلاش و همت پیش کسوتان و برنامه ریزان کشوری وزارت بهداشت، مسئولین استانی معاونت بهداشتی و دانشگاه علوم پزشکی و نیز مدیران و کارشناسان شهرستانی است.
دکتر میراولیایی مدیر گروه بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان که در این کارگاه 5روزه حضور داشت با بیان این مطلب گفت: مالاریا از قدیمی ترین بیماریهای عفونی است که همچنان در استان سیستان و بلوچستان بصورت بومی مشاهده می گردد و تبعات بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی فراوانی به دنبال دارد و از آنجاییکه انتشار بیماری علاوه بر انگل و پشه ناقل به عوامل متعدد اجتماعی و اقتصادی نظیر امکانات رفاهی اولیه، سرپناه مناسب، دانش کافی در زمینه پیشگیری فردی و...وابسته است در حال حاضر انتشار و انتقال محلی بیماری در استان محدود به کانون های خاصی گردیده و توجه کارشناسان بهداشت جهانی و مدیران گروه بیماریهای وزارت بهداشت و استان بر این مناطق خاص متمرکز شده است.
ایشان ادامه داد: در نهایت همه تلاش ها به پیشگیری از برقراری زنجیره انتقال آلودگی به ساکنین محلی معطوف گردیده که با کشف سریع موارد مالاریا در مدت24ساعت پس از بروز علائم و البته با ارتقاءدسترسی به خدمات تشخیص فوری و درمان موثر مالاریا به نتیجه می انجامد.
وی هدف از برگزاری این کارگاه 5روزه آموزشی را افزایش آگاهی ها در مورد بیماری مالاریا و در راستای بهبود، تشخیص و درمان مالاریا، کنترل ناقلین مالاریا، بهبود سیستم مراقبت و ارزیابی و نیز فعالیت های پروژه گلوبال فاند مالاریا عنوان نمود و تصریح کرد: شناخت علایم بیماری مالاریا توسط عموم مردم در جهت مراجعه سریع آنان به مراکز بهداشتی درمانی نقش مهمی در تشخیص و درمان بموقع موارد مالاریا داشته و از گامهای مهم در جهت حذف مالاریا است.
مهندس اله بخش کرد نیز افزود: مهاجرین و اتباع بیگانه کشورهای همسایه اصلی ترین عامل خطر برای بروز بیماری مالاریا می باشند، بنابراین پزشکان مراکز خدمات جامع سلامت باید آموزشهای لازم در خصوص بیماریابی و درمان صحیح وموثر این بیماری را فراگیرند و با ارجاع افراد مشکوک به بیماری مالاریا با مراقبین سلامت همکاری کنند و نیروهای آزمایشگاهی و میکروسکوپیست ها نیز با ارتقای اطلاعات علمی و عملی در زمینه نحوه تهیه گسترش خونی استاندارد در جهت تهیه لام خونی از افراد علامتدار، روش رنگ آمیزی لام، تشخیص دقیق میکروسکوپی انگل های مالاریا و استفاده از کیت های تشخیصی میتوانند در مسیر حذف و کنترل این بیماری انجام وظیفه نمایند.
در این کارگاه دکتر میراولیایی مدیر گروه معاونت بهداشتی استان، مهندس ساکنی کارشناس مالاریای استان، مهندس آذریان کارشناس ارشد انگل شناسی به عنوان مدرسین به بیان مطالبی در خصوص نظام مراقبت و اهداف راهبردی برنامه مالاریا ،تعاریف کانون،اپیدمیولوژی ،بیماریابی ،تشخیص و درمان ،انتقال بیماری،نحوه استفاده از کیت تشخیص سریع مالاریا و تهیه لام خون محیطی و... پرداختند و با انجام کارگرو هی نحوه انجام کار شرکت کنندگان را مورد ارزیابی قرارداده و نسبت به اصلاح موارد اقدام نمودند.
کرد با بیان اینکه مطمئن ترين راه تشخيص قطعي بيماري مالاريا آزمايش خون است،گفت هر فرد تب دار مشكوك به مالاريا جهت تشخيص به موقع و درمان سريع و كامل بايد به نزديكترين خانه بهداشت يا مركز بهداشتي درماني و يا آزمايشگاه مالاريا مراجعه کند.
وی عنوان کرد:هم اکنون بیماری مالاریا در شهرستان خاش در حال حذف بوده و این بیماری در سطح شهرستان تنهابه صورت وارده می باشد و موارد بومی این بیماری از سه سال گذشته تاکنون گزارش نشده است.
گفتنی ست: کارگاه 5روزه مالاریا با هدف تقویت اطلاعات علمی و عملی نیروهای علوم آزمایشگاهی و میکروسکوپیست های مالاریای شهرستان های خاش و مهرستان و با حضور 3میکروسکوپیست با تجربه زاهدان، چابهار و سراوان که گواهینامه بین المللی تشخیص انگل مالاریا دارند در حال برگزاری است.
روابط عمومی شبکه بهداشت ودرمان شهرستان خاش
comment