با همکاری و مشارکت گسترده روحانیون و ائمه جمعه معزز، ادارات و سازمان های شهرستان و مردم شریف منطقه در جهت پیشگیری از تالاسمی و دفع بهداشتی فاضلاب های خانگی بعنوان دو اولویت مهم حوزه سلامت شهرستان
در نشست صمیمی شبکه بهداشت و درمان با روحانیون، ائمه جمعه معزز و محضرداران شهرستان خاش با طرح دو اولویت سلامت شهرستان؛ تالاسمی و دفع بهداشتی فاظلاب های خانگی مطرح شد: با برنامه ریزی های انجام شده درخصوص آموزش و اطلاع رسانی عمومی، جلب مشارکت عاقدین، معتمدین، ریش سفیدان و روحانیت معزز ، تقویت و توسعه مراکز مشاوره تالاسمی و خدمات آزمایشگاهی تشخیصی برای متقاضیان ازدواج؛ به فضل الهی میزان تولد نوزادان جدید مبتلا به تالاسمی را کاهش خواهیم داد. دکتر کرد با اشاره به 177بیمار مبتلا به تالاسمی شهرستان خاش و لزوم هم اندیشی و مشارکت و برنامه ریزی و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود در سایر سازمانها و ادارات، در خصوص ارتقای شاخص های سلامت به ویژه تالاسمی و دفع فاضلاب های خانگی تاکید کرده و گفت: تغییر رفتار پس از آگاهی و ارتقای سطح سواد سلامت در جوامع اتفاق می افتد و بدیهی است این آموزش ها با استفاده از توان بالا و ظرفیت های ارزشمند موجود در روحانیون و ائمه جمعه معزز می تواند بعنوان نقاط قوت سیستم سلامت، تأثیر گذارتر باشد. چرا که به جهت ارتباط نزدیک و نورانیت کلام این عزیزان، شهروندان نگاه خاص و توجه ویژه ای به رهنمودهای این بزرگواران دارند.
در نشست صمیمی شبکه بهداشت و درمان با روحانیون، ائمه جمعه معزز و محضرداران شهرستان خاش با طرح دو اولویت سلامت شهرستان؛ تالاسمی و دفع بهداشتی فاظلاب های خانگی مطرح شد: با برنامه ریزی های انجام شده درخصوص آموزش و اطلاع رسانی عمومی، جلب مشارکت عاقدین، معتمدین، ریش سفیدان و روحانیت معزز ، تقویت و توسعه مراکز مشاوره تالاسمی و خدمات آزمایشگاهی تشخیصی برای متقاضیان ازدواج؛ به فضل الهی میزان تولد نوزادان جدید مبتلا به تالاسمی را کاهش خواهیم داد.
دکتر کرد با اشاره به 177بیمار مبتلا به تالاسمی شهرستان خاش و لزوم هم اندیشی و مشارکت و برنامه ریزی و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود در سایر سازمانها و ادارات، در خصوص ارتقای شاخص های سلامت به ویژه تالاسمی و دفع فاضلاب های خانگی تاکید کرده و گفت: تغییر رفتار پس از آگاهی و ارتقای سطح سواد سلامت در جوامع اتفاق می افتد و بدیهی است این آموزش ها با استفاده از توان بالا و ظرفیت های ارزشمند موجود در روحانیون و ائمه جمعه معزز می تواند بعنوان نقاط قوت سیستم سلامت، تأثیر گذارتر باشد. چرا که به جهت ارتباط نزدیک و نورانیت کلام این عزیزان، شهروندان نگاه خاص و توجه ویژه ای به رهنمودهای این بزرگواران دارند.
مدیر شبکه بهداشت ودرمان شهرستان خاش ضمن تأکید ویژه بر استفاده از فرصت ها و ظرفیتهای موجود در جهت خدمت به مردم و آموزش برنامه های خودمراقبتی در جهت ارتقای آگاهی و سواد سلامت مردم و کاهش هزینه های آنان ادامه داد: مردم اگر بدانند با پیشگیری و مشاوره و انجام آزمایشات ساده می توانند جلوی هزینه های هنگفت تالاسمی که به ازای هر بیمار معادل124میلیون تومان می باشد را بگیرند حتما با شبکه بهداشت ودرمان در این خصوص همکاری می کنند چرا که در زمینه بیمار تالاسمی تنها بار مالی مطرح نیست و بیش از آن رنج بیماری و هزینه های میلیاردی روحی، زحمات ویزیت و آزمایشات دوره ای، تزریق چند نوبت خون در ماه، ایاب ذهاب خانواده بخصوص از روستاها به بیمارستان امام خمینی(ره) و... برای کودک مبتلا و خانواده اش عذاب اور می باشد.
در ادامه مولوی عبدالستار حسین زهی و مولوی یعقوب حسین بعنوان نمایندگانی از میان ائمه جمعه معزز و سردفترداران ازدواج شهرستان ضمن تقدیر و تشکر از زحمات شبانه روزی پرسنل سلامت و برگزاری این نشست بسیار مفید در جهت بهبود وضعیت سلامت در شهرستان به بیان مطالب و نقطه نظرات بسیار موثری اشاره و آمادگی خود را جهت هرگونه همکاری در زمینه اطلاع رسانی جمعی و ارتقای کیفیت خدمات رسانی به مردم منطقه اعلام نموده و افزودند: در حال حاضر 8دفتر ازدواج و طلاق و 4دفتر ثبت اسناد در شهرستان داریم و همکاری این دفاتر در کاهش بیماران تالاسمی بسیار آشکار است چرا که با انجام یک عقد غیر قانونی و بدون انجام آزمایشات قبل از ازدواج و مشاوره در صورت ابتلای زوج به تالاسمی مینور، فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور متولد خواهد شد که در نهایت بیمار، خانواده و دولت متحمل مسئولیت هزینه های بالای مادی و هزینه های میلیاردی روحی و معنوی این بیماری خواهند بود.
در ادامه نیز مهندس نقی زاده رییس مرکز بهداشت شهرستان خاش ضمن جمع بندی مطالب ارائه شده در نشست و تقدیر و تشکر از توجه ویژه جامعه امامان جماعت و روحانیون معزز به مسئله سلامت شهرستان گفت: شما بزرگواران میتوانید با رهنمودها و سخنان ارزشمندتان در راستای ترویج الگوی صحیح زندگی و اجتماعیکردن سلامت و مشارکت آحاد مردم در مسئله بهداشت و سلامت نقش مهمی ایفا کرده و در ارتقاء شاخص های سلامت جامعه و تغییر بینش مردم به مسئله سلامت خود و اطرافیان و پیشگیری از بروز بیماریها ایفای نقش فرمایید چرا که با اجتماعی کردن سلامت در جامعه و بیان ضرورت گسترش همکاریها، برنامهریزی منسجم ائمه جمعه، معتمدین، دستگاههای اجرایی، مشارکت مردم و فعالیت سمنهای فعال دربخش سلامت چالشهاو تهدیدهای حوزه سلامت یکی پس از دیگری مرتفع خواهد شد. تجربه نشان داده است بسیاری از چالشهای بهداشتی و درمانی با مشارکت و ورود علما، معتمدین، روحانیون و ائمه معزز جمعه برطرف شده است.
ایشان ضمن اشاره به این مطلب که در صورت مداخله شبکه بهداشت و درمان با 100درصد توان در جهت مرتفع نمودن مشکلات حوزه سلامت (بدون مشارکت و همکاری سایر ارگان ها و مردم) تنها 25 درصد موفقیت حاصل خواهد کرد لذا از مردم، معتمدین، علما، سازمانها و ادارات مرتبط در زمینه حل مشکلات بهداشتی به ویژه دفع بهداشتی فاضلابهای خانگی و پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی صمیمانه دعوت به همکاری و مشارکت نموده و اذعان داشت: بیماری تالاسمی یکی از شایع ترین و مهم ترین اختلالات خونی وراثتی است که مبتلایان باید در تمام عمر هزینه های مادی و معنوی و رنج بیماری از جمله تزریق مستمر خون، ظاهر رنجور و تغییرات غیرمعمول استخوانی در صورت و جمجمه و.... را تحمل کنند.
مهندس نقی زاده گفت: زوجین میتوانند با انجام یک آزمایش ساده و مشاوره قبل از ازدواج از تولد نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور پیشگیری نمایند. در صورت ابتلای زوجین متقاضی ازدواج به تالاسمی مینور ( و در صورت ازدواج) نسبت به مشاوره و راهنمایی آنها جهت انجام آزمایشات بعد از ازدواج (PND مرحله اول) اقدام می شود و در مرحله بعد در صورت بارداری نیز باید آزمایشات پس از بارداری (PND مرحله دوم) در هفته 8تا12بارداری در بیمارستان علی اصغر زاهدان انجام شود تا تشخیص ابتلای جنین به تالاسمی ماژور قبل از تولد صورت پذیرد.
در پایان این جلسه چند ساعته، استمرار این نشست با حضور نماینده محترم فرمانداری، شهردار و اعضای محترم شورای شهر مصوب گردید.
comment