27اردیبهشت- روز جهانی فشار خون
هرسال روز 27 اردیبهشت ( 17 ماه می میلادی) به نام روز جهانی فشارخون نامگذاری شده است . شعار امسال " از مقدار فشارخون خود مطلع باشیم " ( know your blood pressure ) است و تا 5 سال آینده با هدف اجرای برنامه هائی در رابطه با غربالگری و شناسائی بیماران مبتلا به فشارخون بالا تکرار می گردد .

هرسال روز 27 اردیبهشت ( 17 ماه می میلادی) به نام روز جهانی فشارخون نامگذاری شده است . “از مقدار فشارخون خود مطلع باشیم ” ( know your blood pressure ) شعاری است که از سال 92 اعلام شده و تا 5 سال آینده با هدف اجرای برنامه هائی در رابطه با غربالگری و شناسائی بیماران مبتلا به فشارخون بالا تکرار می شود.
فشار خون بالا عبارت است از افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ های خونی. فشار خون بالا گاهی «قاتل بی صدا» نامیده می شود چرا كه تا مراحل انتهایی اغلب هیچ علامتی ندارد. باید توجه داشت كه فشار خون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود. اما فردی كه دچار بیماری فشار خون بالا است هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.
بسیاری از افراد كه به فشار خون بالا مبتلا هستند، علامتی نداشته و احساس بیماری ندارند. ۱۵ درصد افراد مسن دارای فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند مگر آن كه فشار خون بطور ناگهانی خیلی بالا برود. به این ترتیب تنها راه تشخیص فشار خون بالا، اندازه گیری میزان آن است.
چاقی و اضافه وزن، سیگار كشیدن، مصرف الكل، رژیم غذایی حاوی نمك یا چربی اشباع شده زیاد، عدم مصرف میوه و سبزی، كم تحركی و نداشتن فعالیت بدنی كافی، استرس و عوامل ژنتیكی از علل مستعد كننده بیماری فشار خون هستند. اگر یكی از والدین و یا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلای فرد به فشار خون بیشتر است.سابقه خانوادگی فشار خون بالا، سكته مغزی و حمله قلبی نیز احتمال ابتلا را افزایش می دهد.
فشار خون بالا یكی از مهمترین عوامل خطر زمینهساز بیماری عروق تغذیهكننده قلب است كه در سالهای اخیر، شیوع آن افزایش چشمگیری داشته است. از آنجایی که بسیاری از افراد مبتلا به فشارخون، از بیماری خود آگاه نیستند، توصیه بر کنترل منظم آن وجود دارد. پیامهای زیر به همین منظور یادآوری میشود. پيامهاي مهم *فشارخون خود را به طور منظم اندازهگيري كنيد و در صورتي كه مقدار آن از حد طبيعي بالاتر است به پزشك مراجعه كنيد. *در هر ملاقات با كاركنان بهداشتي و يا پزشك از آنها درخواست كنيد فشارخون شما را اندازهگيري كنند. *در صورتي كه شيوه زندگي نامناسب داريد؛ با كاهش مصرف سديم يا نمك در رژيم غذايي، ترك مصرف دخانيات، كاهش چاقي بخصوص چاقي شكمي، حفظ وزن مطلوب، افزايش فعاليت بدني، كنترل قند خون و كنترل اختلالات چربي خون، آن را اصلاح كنيد. *با اصلاح شيوه زندگي نامناسب، فشار خون خود را در حد طبيعي حفظ كنيد. *فشار خون بالا، نخستین عامل خطر بيماريهاي قلبي _ عروقي است. *فشار خون بالا "قاتل بيصدا" است، چون معمولاً علائم و نشانههاي هشداردهنده ندارد و بسياري از افراد نميدانند كه به آن مبتلا هستند. *در صورتي كه ميزان فشار خون شما طبيعي است، هر دو سال يك بار فشار خون خود را اندازهگیری کنيد. * فشار خون بالا بدون علامت است و حتماً باید با فواصل مناسب بر حسب شرایط جسمی اندازهگیری شود. *با تشخيص بموقع بيماري فشارخون، از بروز عوارض خطرناك آن از جمله سكتههاي قلبي و مغزي پيشگيري كنيم.
comment